Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

galax galax 03/08/2020 galaxidi

Σύμβολο κατατεθέν του Γαλαξίδιου, ο ναός είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο και είναι ορατός από οποιοδήποτε μέρος της πόλης. Χτίστηκε το 1902, είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει δύο καμπαναριά και τρούλο. Ο ’γιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του Γαλαξιδίου.

 

Στις 29 Ιουλίου 2017, μέσα στον ναό του Αγ. Νικολάου, έγινε παρουσίαση, από τον κο Ανδρέα Σαμπατάκο, του Εργαστηρίου Συντήρησης Εικόνων και Ξύλινων Τεχνουργημάτων του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, τον «καλύτερο συντηρητή που έχουμε στην Ελλάδα» όπως τον σύστησε ο συντοπίτης μας Γιώργος Παναγιάρης στους παρευρεθέντες, με θέμα «Το Τέμπλο του Αγ. Νικολάου Γαλαξιδίου, Ιστορία, Τεχνολογία, Αισθητική»

Ο παρουσιαστής, με ιδιαίτερο πάθος για το αντικείμενό του και εξαιρετικές γνώσεις τόσο για την ιστορία, όσο και για την τεχνολογία αλλά και την αισθητική των τέμπλων, παρουσίασε την εξέλιξη του ρυθμού τους από τα πρώιμα μεταβυζαντινά του 16ου αιώνα μέχρι τα μπαρόκ του 19ου αιώνα, αποδεικνύοντας την εξέχουσα θέση που έχει το τέμπλο του ναού μας στην ιστορία της τέχνης αυτής. Επίσης επεκτάθηκε στην παρουσίασή τους και στην τεχνολογία των τέμπλων, πώς ακριβώς δηλαδή λειτουργούσαν οι καλλιτέχνες μάστορες της εποχής, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τον τρόπο που δούλευαν, όσο και στον τρόπο οργάνωσής τους, στην δουλειά τους, τους συνεργάτες τους, στην εξέλιξή τους μέσα στο επάγγελμα αυτό την εποχή εκείνη, κυρίως του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.
Ο πάγκος με τα εργαλεία της εποχής, καθώς και τα δείγματα ξυλογλυπτικής του ίδιου του παρουσιαστή, απετέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και θαυμασμού από τους παρευρεθέντες, ο ίδιος δε με εξαιρετική υπομονή, μετά το πέρας της κύριας παρουσίασης, εξηγούσε τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνταν από τους τεχνίτες της εποχής. Τόνισε μάλιστα την μεγάλη σημασία της κατανόησης των τεχνολογιών της εποχής εκείνης για την εξέλιξη αυτής της τέχνης σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Σαν αποτέλεσμα, αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, της παρουσίασης, και των εξαιρετικά ενδιαφερόντων γνώσεων και πληροφοριών που μεταδόθηκαν από τον κό Σαμπατάκο, ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποίησαν την σημασία και την αξία του τέμπλου του Αγ. Νικολάου, σε σύγκριση με τα ομόλογά του της ίδιας, και όχι μόνον, εποχής.
Αυθόρμητα λοιπόν, έρχεται στη σκέψη μας, η σημασία που έδιναν οι πρόγονοί μας στην ομορφιά -αυτό φυσικά στον τόπο μας δεν φαίνεται μόνον από το τέμπλο του Αγ. Νικολάου, παρ’ ότι είναι από τα πλέον εξέχοντα δείγματα της προσπάθειάς τους. Οπουδήποτε γύρω μας κι αν κοιτάξουμε στο Γαλαξείδι τα δείγματα της φροντίδας τους για τον τόπο τους είναι φανερά. Απομένει λοιπόν σε μας, τους απογόνους τους, τόσο να διατηρήσουμε αυτή την πολιτιστική παράδοση, όσο και να φροντίσουμε για την ανάπτυξη του τόπου, κατανοώντας την αξία του πολιτισμού και την σημασία που έχει γι’ αυτήν.
Την οργάνωση της εκδήλωσης επωμίσθηκε, κυρίως, ο εξαίρετος -και «αιθεροβάμων εθελοντής», όπως αυτοαποκαλείται-, κος Ηρακλής Κουτρούμπας, ενώ, όπως πάντα, ο Γιώργος Κεχαγιάς, έδωσε ακούραστα φως και φωνή στην εκδήλωση.
Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου» αισθανόμενη ιδιαίτερη τιμή που κλήθηκε να βοηθήσει στο επικοινωνιακό μέρος αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης, συγχαίρει τον παρουσιαστή και φυσικά αυτούς που είχαν την ιδέα αλλά και όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της.
Περιμένουμε τον κο Ανδρέα Σαμπατάκο στην επόμενη επίσκεψή του στο Γαλαξείδι, το πάθος του μας ενέπνευσε!
Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλαξιδίου